február 2.  – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, Urunk bemutatásának ünnepe

A mai napon arra emlékezik az egyház, amikor Mária, negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a templomban.

Az ünnep népi elnevezése Gyertyaszentelő Boldogasszony, hiszen ezen a napon az ünnepi szentmisék előtt gyertyát szentelnek a templomokban, mely a Krisztussal, a Világ Világosságával való találkozást jelképezi.

A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe egyike a legrégibb szentelményeknek. Már az ókeresztény korban Krisztus jelképévé vált: magát fölemészti, hogy másoknak szolgálhasson.

február 3. Szent Balázs püspök és vértanú

Balázs-áldás

Ezen a napon a katolikus papok a templomban két gyertyát tartanak a gyermekek álla alá, miközben imát mondanak:

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen.”

A gyertyák keresztbe tartása a halszálkától megmentett gyermek legendájára utal. A balázsolást a torokfájás megelőzése céljából tartják.

Iskolánk lelkivezetői Robi Atya és Gábor Atya megáldották osztályaink gyertyáit. Balázs-áldásban részesültek a tanulók és iskolánk dolgozói.

422860636_24929418663338730_3816703978668665600_n

kép 1 / 29

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük